top of page

Што е менопауза? Менопаузата е природен дел од животот.

Менопауза

Што е менопауза?

Менопаузата е природен дел од животот.
Менопаузата значи „последна менструација“ или месечно крварење. Една жена дошла до менопауза кога немала менструација по природен пат 12 месеци по ред. Менопаузата е крај на репродуктивниот живот на жената, но не е крај на нејзиниот креативен живот.
Повеќето жени достигнуваат менопауза на возраст од 45 до 55 години, но просечната возраст е 51 година.


Што е перименопауза?

Перименопаузата е време кое води до менопауза кога на јајниците почнуваат да им снемуваат јајце клетки и менструалниот циклус станува неправилен. Времето помеѓу редовните периоди и последниот период е обично помеѓу четири до шест години.
Контрацепција треба да се користи додека не имате 12 месеци по ред без природен период.


Што се случува со нашите тела?

Жените се раѓаат со околу милион јајце клетки во секој јајник. Помеѓу првата менструација на жената до менопаузата, околу 500 јајца се ослободуваат преку овулацијата. По 35-40 годишна возраст, овулацијата станува поретка додека менструацијата конечно не престане. Остатокот од јајце клетките исчезнуваат, се распаѓаат или се влошуваат до моментот кога таа ќе достигне менопауза.Улогата на естрогенот

Естрогенот е женски хормон произведен од клетките во јајниците. Како што се намалува бројот на јајце клетки, јајниците произведуваат помалку естроген. Овој пад е постепен, но спорадичен, така што нивото на хормоните може многу да расте и да се намалува во текот на неколку години пред менопаузата.

Променливото ниво на естроген е она што предизвикува промени во менструалниот циклус како што се:

 • Подолги, пократки или неправилни периоди

 • Полесно крварење

 • Непредвидливо и тешко крварење

На крајот, нивото на хормоните станува толку ниско што менструацијата целосно престанува, ова е менопауза.


Симптоми

 • Топли бранови / ноќно потење

 • Болки и болки

 • Чувство на ползење под кожата или чешање

 • Главоболки

 • Сувост на вагината (може да го направи сексот непријатен)

 • Намалено либидо (намален сексуален нагон)

 • Потреба за почесто мокрење

 • Промени во расположението (на пр. депресија, раздразливост)

 • Замор

 • Нарушување на сонот

 • Заборавност


Искуства на симптоми

 • 20% немаат никакви симптоми

 • 60% имаат благи симптоми

 • 20% доживуваат тешки симптоми

 • Времетраењето на појавувањето на симптомите варира (просечно 8 години)


Управување со менопаузата

Подобрувањето на целокупното здравје и благосостојба помага да се справат со симптомите на менопауза.Здравата исхранаОдржувајте здрава тежина, јадете многу свежо овошје и зеленчук, пијте многу вода, намалете го кофеинот, избегнувајте пушење, ограничете го алкохолот, јадете храна со висока содржина на калциум за да го намалите ризикот од остеопороза, јадете посно месо и здрави масти (омега 3 масти ) и јадете фитоестрогени (естроген од растително потекло)


Вежбајте

Редовното вежбање помага за целокупното здравје и благосостојба и е добро за срцето и коските. Целете на најмалку 30 минути дневно физичка активност со умерен интензитет во сите или повеќето денови.


ХРТ (Хормонска заместителна терапија)

Може да помогне во подобрување на симптомите на менопауза (топли бранови, ноќно потење, лош сон), но како и секој лек може да има несакани ефекти. ХСТ може да биде соодветен третман за некои жени во зависност од возраста, медицинската историја и симптомите. ХСТ можеби не е погодна за жени со кардиоваскуларни болести.Нехормонални терапии


Некои жени претпочитаат да користат природни терапии за справување со симптомите на менопаузата. Секогаш разговарајте за природните терапии со вашиот општ лекар бидејќи некои може да комуницираат со други лекови. Истражувањето за можните придобивки од природните лекови е во тек. Можните природни терапии вклучуваат фитоестрогени (растителни естрогени) во исхраната, хербални лекови како што е црниот кохош, масло од вечерна јаглика и црвена детелина, медитација и масажа.


Понатамошна информација:
www.menopause.org.au
www.fpnsw.org.au

Thanks for submitting!

Контактирајте не денес...


Контакт

Телефон: (02) 9794 0150

Локација: 
Меморијалната сала на Артур Вест
Мекбурни патот, Кабрамата 2166
(Се наоѓа во Меморијалниот парк Кабравале, 
зад PCYC Fairfield - Cabramatta)

​Работно време:
Понеделник до петок од 9:00 до 17:00 часот
Затворено за ручек секој ден од 13:00 до 14:00 часот

Иницијатива за женско здравје и благосостојба, првенствено фокусирана на поддршка на жените мигранти, бегалци и обесправени жени кои живеат во областа на локалната самоуправа Ферфилд. Здравствената служба за жени на Ферфилд е заеднички поддржана од Женскиот здравствен центар Бенкстаун и Центарот за женско здравје во Ливерпул, а финансирана од NSW Health преку Локалната здравствена област Југозападна Сиднеј.

©2023 Ферфилд женска здравствена служба

bottom of page